Cancerul colorectal este o tunora maligna localizata la nivelul intestinului gros (colon, rect). El reprezinta a 4-a localizare maligna ca frecventa – dupa plaman, stomac si san – reprezentand aproape o zecime din totalitatea cancerelor nou diagnosticate in lume, atat la barbati cat si la femei. La femei este chiar a doua localizare de cancer dupa cancerul de san, iar la barbati a treia localizare de cancer dupa cel de plaman si de stomac.
Marea majoritate a cancerelor colorectale (>95%), se dezvolta din polipii adenomatosi colonici.In aparitia cancerului de colon au un rol important atat factorii de mediu cat si predispozitaia genetica , sau mai exact, interactiunea dintre aceste doua categorii de factori de risc.
Factorii de mediu cei mai importanti sunt:
- consumul crescut de grasimi saturate (grasimi animale in mod special) si carne rosie predispune la dezvoltarea cancerului de colon, in special in portiunea distala (sigmoid, descendent), in timp ce consumul de carne alba (pasare, peste), se coreleaza cu incidenta scazuta a cancerului de colon);
- dieta hipercalorica si obezitatea predispun la cancer de colon, in timp ce activitatea fizica este un element protector;
- consumul crescut de legume si fructe (fibre vegetale), este un factor protector important in aparitaia cancerului colorectal;
- calciul in doza mare (2 gr. de calciu elemental/zi) pare sa reduca activitatea proliferativa colonica, dar nu a fost demonstrata reducerea incidentei tumorilor colorectale prin administrarea de suplimente de calciu;
- seleniul este un element important al sistemelor antioxidative ale organismului, considerate factori protectori impotriva tuturor tipurilor de cancer – aportul scazut de seleniu poate favoriza aparitia neoplasmelor – rolul suplimentelor de seleniu in preventia cancerului de colon fiind in studiu;
- vitamine cu rol antioxidant (A,C,E) administrate cu sau fara supliment de cereale la pacientii cu polipi colonici reduc ratade recidiva a acestor polipi si pot determina regresia polipilor adenomatosi colonici, care sunt leziuni premaligne (cu mare potential de transformare in cancer de colon);
- acidul folic si metionina sunt factori protectori in aparitia adenoamelor colorectale si a cancerului de colon;
- alte elemnte de dieta considerate a avea rol anticancerigen sunt: usturoiul, ceapa, citricele, dar rolul lor nu este demonstrat stiintific;
- cu un rol profilactic in aparitia cancerului de colon sunt creditate aspirina si antiinflamatoarele nesteroidiene, actual fiind utilizate in acest scop substantele cu activitate selectiva de inhibitie a COX-2 (cerebrex, vioxx) sau sulindacul, mai putin toxice pe tubul digestiv.
In concluzie, o dieta echilibrata, hipocalorica, si hipolipidica, cu aport crescut de fructe si legume proaspete care sa aduca minim 25 grame fibre vegetale pe zi este recomandata tuturor persoanelor, mai ales in cazul celor cu risc crescut pentru cancerul de colon (antecedente de adenoame sau cancer colonic, familii cu polipoza adenomatoasa familiala sau cancer colorectal ereditar nonpolipozic), la care poate fi utila si suplimentarea dietei cu vitamine antioxidante (A,C,E), si calciu.
Factorii genetici implicati in dezvoltarea cancerului colorectal sunt de 2 tipuri:
- anomalii genetice mostenite la nivelul genelor de susceptibilitate – implicate in aparitaia cancerului colorectal ereditar (care reprezinta circa ? din toatalul cancerelor decolon);
- anomalii genetice dobandite in cursul vietii sub actiunea factorilor de mediu, care sunt implicate in cancerul colorectal izolat sau sporadic – cca ? din cancerele de colon.
Cand trebuie sa ma prezint la medic?
Pacientii cu cancer colonic pot fi o lunga perioada de timp asimptomatici (nu au nici un semn de boala). De aceea este important ca persoanele care au in familie cazuri de cancer de colon sau polipi colonici sa se prezinte la un consult medical, chiar daca se considera sanatosi. In acelasi timp, persoanele aflate in grupele de risc descrise anterior trebuie sa solicite un consult medical.
Un consult de specialitate este indicat si in cazul tuturor persoanelor cu varsta de peste 50 ani, deoarece frecventa adenoamelor colonice este mai mare dupa aceasta varsta, iar acestea sunt leziuni ce se pot transforma in cancer colonic. In acelasi timp in masura in care apr simptomele alarmante pentru acesata afectiune (emisie de scaun cu sange si mucus, tulburari de tranzit intestinal – alternanta constipatie – diaree, durerile abdominale si/sau ano-perianale, scaderea ponderala fara motiv aparent, paloarea tegumentara – anemia, marirea de volum a abdomenului etc) este foarte importanta prezentarea cat mai urgenta la medic.