Ce sunt rectoragiile?

Appointment with patient

Rectoragiile sunt definite ca emisii de singe rosu sau cheaguri prin anus, fiind incluse in categoria hemoragiilor digestive inferioare alaturi de hematochezie care reprezinta emisia de sange digerat, visiniu prin anus.

Rectoragiile pot ft reduse cantitativ – incepind cu urme de sange rosu dupa scaun, care pateaza hartia sau lenjeria, picaturi de singe care se elimina in timpul scaunului sau in afara acestuia, sau rectoragii importante – sange rosu si eventual cheaguri ce insotesc emisia de scaun sau apar in afara defecatiei.

Daca sangerarea este importanta cantitativ sau repetitiva, apare anemia (reducerea numarului de globule rosii din sange).

Rectoragiile pot ft insotite sau nu de dureri in zona anala, dureri abdominale sau modificari ale numarului si consistentei scaunelor (constipatie sau diaree, sau uneori alternanta constipatie – diaree), scadere in greutate, senzatie de oboseala sau lipsa poftei de mincare (inapetenta).

Cauzele rectoragiilor pot fi diverse. De cele mai multe ori ele se datoreaza unor afectiuni anorectale – hemoroizi, fsuri anale, dar pot fi si semnal de alarma pentru boll foarte grave cum ar fi cancerul colo-rectal, bolile inflamatorii colonice, sau pentru afectiuni cu evolutie potential grava cum ar fi polipii colonici, diverticuloza colonica etc.

De aceea orice rectoragie, oricit de neinsemnata cantitativ, necesita consult medical de urgenta si pentru stabilirea diagnosticului corect si a tratamentului adecvat.

Categories : Fără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *