Constipatia

Man lying in bed having abdominal pain, top view

Constipatia este o tulburare a tranzitului intestinal relativ frecventa. Se apreciaza ca 1-2% din populatia generala prezinta constipatie, frecventa ei crescand cu varsta, astfel ca cca 5% dintre persoanele de peste 65 ani sufera de aceasta afectiune. De asemenea, constipatia este mult mai frecventa la femei decit la harbati (raport 3/1). Constipatia poate fi asociata altor boll organice sau functionale, dar cel mai frecvent se datoreaza dietei foarte putin bogata in fibre alimentare si lichide.

Ce simte pacientul cu constipatie?

In general, pacientul resimte dificultate in eliminarea materiilor fecale, insotita sau nu de dureri abdominale, necesitatea unui efort important pentru a elimina scaunul, senzatie de eliminare incompleta. Timpul necesar eliminarii scaunului este de asemenea mai mare. Numarul de scaune este mai mic de 1 scaun la 3 zile (sub doua scaune pe saptamana), sau scaunele sunt reduse cantitativ (sub 35 grame), iar materiile fecale au o consistenta crescuta, continand foarte putina apa.

Care sunt cauzele constipatiei?

Constipatia poate avea cauze diverse, intre care cea mai importanta este obstructia tubului digestiv, indeosebi obstructia colonului, care impiedica. progresia materiilor fecale (ocluzia intestinala completa sau incompleta). Cea mai frecventa cauza de obstructie intestinala este reprezentata de tumori: benigne (polipi colonici), sau maligne (cancerul colonic), dar exista si alte cauze cum ar fi: stenozele inflamatorii (reducerea lumenului intestinal secundar inflamatiei produse de boll inflamatorii intesinale – boala Crohn sau rectocolita ulcerohemoragica mai rar), corpi straini in intestin, invaginatia intestinala sau stenoze extrinseci (prin herniere, volvulare etc.) Alte cauze sunt reprezentate de afectiuni ale musculaturii si nervilor din peretele intestinal, al caror rol este sa asigure propulsia materiilor fecale. Aceste boll pot fi congenitale (lipsa dezvoltarii nervilor sau musculaturii intestinale) sau secundare (dobindite pe parcursul vietii – scleroza sistemica progresiva, distrofiile musculare sau infiltratia musculaturii in amiloidoza). O alta cauza importanta de constipatie o reprezinta tuburarea actului defecatiei.

Categories : Fără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *